ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δράσεις ΜΦΘ / Μάιος 2013

10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Χώρος: Εκθεσιακό κέντρο HELEXPO, Περίπτερο 13, Stand 43
Διάρκεια: 16-19/05/13
Στο stand του ΜΦΘ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν τις εκδόσεις του Μουσείου και να ενημερωθούν για τις δράσεις του.
Πληροφορίες: 
www.thessalonikibookfair.com

18η Art-Athina 2013
Χώρος: Κλειστό Π.Φαλήρου (TaeKwonDo), Ολυμπιακά Ακίνητα – Μωραϊτίνη 2, Π.Φάληρο
(Δέλτα Φαλήρου), Περίπτερο 18
Διάρκεια: 16-19/05/13
Στο περίπτερο του ΜΦΘ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν τις εκδόσεις του Μουσείου και να ενημερωθούν για τις δράσεις του.
Πληροφορίες: 
www.art-athina.gr

—————————————————————————————————-

Διεθνής Ημέρα Μουσείων – Σάββατο 18 Μαΐου 2013
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το
Σάββατο 18 Μαΐου 2013 με:

– Διευρυμένο ωράριο από τις 11.00 μέχρι τις 22.00  με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
– Bazaar βιβλίων με έκπτωση μέχρι και 40% σε όλες τις εκδόσεις του Μουσείου
– Εκπαιδευτικό εργαστήρι (12.30-13.30) για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών με τίτλο «Πορτραίτα στην παλιά Θεσσαλονίκη».
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 2310566716
– Ξενάγηση (13.30) στην τρέχουσα έκθεση: «Πέρα από την ιστορία. Η Θεσσαλονίκη μέσα από τη φωτογραφία. Μέρος Α’. Από την Απελευθέρωση μέχρι το Μεσοπόλεμο»

Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι)

Δράση σε συνεργασία με άλλα Μουσεία

Συμμετέχοντας στους εορτασμούς της ίδιας ημέρας, το ΜΦΘ συνεργάζεται και με άλλους πολιτιστικούς φορείς, και συγκεκριμένα με το Ολυμπιακό Μουσείο, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Κινηματογράφου-Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης για την εικαστική μουσική διάδραση, υπό την αιγίδα του 1ου Φεστιβάλ Τουρισμού Θεσσαλονίκης:

– «Αληθινά όνειρα…Όλα τα μουσεία μαζί…δημιουργούμε…» (19.30). Την επιμέλεια της κοινής δράσης έχει ο Σταύρος Παναγιωτάκης, ενώ συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Καλλιόπη Σφήκα (σύγχρονος χορός),  NobodyJ, Αριστοτέλης Εμμανουηλίδης (ηλεκτρονική μουσική), Άννη Μπέρκα, Θάνος Παπαϊωάννου, Γυναικείο Πολυφωνικό σχήμα «Διώνη», Μουσική ομάδα Ηλιοδρόμιο (τραγούδι), Αλέξανδρος Ριζόπουλος  (βοηθός συντονισμού).

Χώρος: απόληξη Α’ Προβλήτας, Λιμάνι

Οι δράσεις της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων τελούν υπό την αιγίδα του 1ου Φεστιβάλ Τουρισμού Θεσσαλονίκης που διοργανώνει στις 16-19 Μαΐου στην Α’ Προβλήτα του Λιμανιού το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΟΛΘ ΑΕ και τη ΔΕΘ-Helexpo, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 την 18η Μαΐου, ως τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Σκοπός του εορτασμού και μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς..». Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε χρόνο, ορίζεται παγκοσμίως ένα  θέμα προς ανάδειξη, το οποίο για το 2013, είναι “Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή“, θέμα που πηγάζει από το σύγχρονο και διττό χαρακτήρα που έχουν αποκτήσει τα Μουσεία, καθώς αποτελούν φορείς διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα, είναι ανοιχτά στο ευρύ κοινό και αποτελούν χώρους δημιουργικής έκφρασης και αλληλεπίδρασης συμβάλλοντας δραστικά στην κοινωνική ανανέωση και κατ’ επέκταση στην κοινωνική αλλαγή.