ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Σύσταση επιστημονικής επιτροπής ΜΦΘ

Συστήθηκε η επιστημονική επιτροπή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, όπως είχε ανακοινωθεί στη συνέντευξη Τύπου του Μαρτίου 2016. Η επιτροπή απαρτίζεται από τέσσερα μέλη και τον Διευθυντή του Μουσείου και θα δρα συμβουλευτικά στον εκθεσιακό σχεδιασμό, καθώς και στα νέα αποκτήματα της μόνιμης συλλογής. Τα τέσσερα μέλη πλην του διευθυντή είναι οι Νατάσσα Μαρκίδου, Αλεξάνδρα Μόσχοβη, Πηνελόπη Πετσίνη, Μανώλης Σκούφιας. Παρατίθενται συνοπτικά βιογραφικά των μελών της επιστημονικής επιτροπής:

Νατάσσα Μαρκίδου
Επίκουρη καθηγήτρια Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας. Έχει διδακτορικό στην Ιστορία και την Αισθητική της Φωτογραφίας από το Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου. Από το 1990 παρουσιάζει το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα της συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του Museet For Fotokunst, Brandts Klaedefabrik της Δανίας. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και έχει επιμεληθεί εκθέσεις και φωτογραφικές εκδόσεις. Το 2009, η μονογραφία της με τίτλο «Κατασκευές» διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Φωτογραφικού Βιβλίου του Κάσελ της Γερμανίας και το 2015 κυκλοφόρησε το θεωρητικό της δοκίμιο με τίτλο «Φωτογραφία: Κριτικές Αναγνώσεις».

Αλεξάνδρα Μόσχοβη
Ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων με ειδίκευση στη φωτογραφία. ‘Ερευνά της στην ιστορία και θεωρία της φωτογραφίας έχει παρουσιαστεί και δημοσιευθεί ευρέως στην Ελλάδα και διεθνώς. Η διδακτορική της διατριβή εξέτασε την αποδοχή της φωτογραφίας ως μουσειακή τέχνη στη Μεγάλη Βρετανία (Courtauld Institute of Art, 2004), θεματική που επίσης διαπραγματεύεται στην προς ολοκλήρωση μονογραφία “A Gust of Photophilia: Exhibiting and Collecting Photographic Arts in the Museum” (2019). Έχει συνεπιμεληθεί τις εκδόσεις “Η Ελλάδα μέσα από τη Φωτογραφία” (Εκδόσεις Μέλισσα, 2007) και “The Versatile Image: Photography, Digital Technologies and the Internet” (Leuven University Press, 2013). Ζει και εργάζεται στην Αγγλία και είναι διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος ΜA Photography του Πανεπιστημίου του Sunderland.

Πηνελόπη Πετσίνη
Γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το 1973. Σπούδασε φωτογραφία στην Αθήνα και στη Βρετανία (University of London, Goldsmiths College και University of Derby) με υποτροφία του I.K.Y. Είναι διδάκτωρ Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών με ειδίκευση στη φωτογραφία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, ως προς τη θεωρία και την πρακτική, εστιάζουν στη φωτογραφία και τη σχέση της με την ατομική και συλλογική μνήμη, την ιστορία και την πολιτική. Έχει εκθέσει και δημοσιεύσει εκτεταμένα στην Ελλάδα και διεθνώς. Διδάσκει θεωρία φωτογραφίας και σύγχρονης τέχνης από το 2004 (Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, ΤΕΙ Αθήνας / Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών). Οργάνωσε και επιμελείται το πρόγραμμα της Φωτογραφίας στα πλαίσια του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Μανώλης Σκούφιας
Γεννήθηκε στη Βέροια το 1965. Σπούδασε φωτογραφία στην Αθήνα και στη Βρετανία (University of Westminster, School of Media Arts & Design, London) με υποτροφίες του Ι.Κ.Υ. και του Ερευνητικού Συμβουλίου Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της Βρετανίας (Αrts & Humanities Research Council). Είναι διδάκτωρ Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών με ειδίκευση στη φωτογραφία. Η διδακτορική του διατριβή εξέτασε την αφήγηση στην φωτογραφία τοπίου εστιάζοντας στην αφηγηματική δυνατότητα των μεταβατικών τοπίων (University of Westminster, 2006). Είναι διευθυντής σπουδών στο Ι.Ι.Ε.Κ E.S.P. όπου και διδάσκει. Το φωτογραφικό του έργο έχει εκτεθεί και δημοσιευθεί στην Eλλάδα και στο εξωτερικό.