ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ / ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Νέος κύκλος Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων Φωτογραφίας για εφήβους και παιδιά στο ΜΦΘ!

DSC_4892

Στη λήξη του καλοκαιριού, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης για νέους και παιδιά επανέρχονται για δύο εβδομάδες γεμάτες δημιουργικότητα, γνώσεις και όμορφες εικόνες!

Φωτογραφία 13-16: Εικόνες του εαυτού για εφήβους
Στο πλαίσιο της έκθεσης [selfimages] που παρουσιάζεται στον χώρο του ΜΦΘ, οι έφηβοι θα διερευνήσουν τον βαθύτερο εαυτό τους, τις προσωπικές τους ανάγκες, όνειρα και φόβους και θα μάθουν τον τρόπο να τα αποτυπώνουν φωτογραφικά. Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν στοιχεία τεχνικής και οπτικής παιδείας, καθώς και πλήθος φωτογραφικών ασκήσεων. Στόχος είναι με το πέρας των μαθημάτων κάθε έφηβος να έχει δημιουργήσει το δικό του προσωπικό λεύκωμα με φωτογραφίες που αφορούν το πώς βλέπει τον εαυτό του και τις σχέσεις του με τους γύρω του.
Σχεδιασμός και υλοποίηση: Μαρία Κοκορότσκου | Αντώνης Βλάχος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι οι έφηβοι να έχουν παρακολουθήσει το εργαστήριο Φωτογραφία 13-16: Εισαγωγή στην τέχνη της Φωτογραφίας ή το εργαστήριο Φωτογραφία 13-16: Δημιουργικές εφαρμογές.

Το εργαστήριο, διάρκειας 15 ωρών, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα 27 Αυγούστου μέχρι και την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018 τις ώρες 11:00-14:00.

Κόστος συμμετοχής: 40,00 ευρώ/άτομο. Ισχύει έκπτωση 10% για τα αδέλφια.
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Πέμπτη 23 Αυγούστου.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να έχουν τη δική τους ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.
Πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων & δηλώσεις συμμετοχής: Έλλη Τσίνογλου (τηλ.: 2310.566716 / info.thmp@culture.gr).

Δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά 7-12 ετών
Με αφορμή επιλεγμένα έργα της έκθεσης [selfimages] τα παιδιά θα μάθουν για βασικές έννοιες της φωτογραφίας όπως το κάδρο, η σύνθεση, η κλίμακα της εικόνας. Θα διερευνηθούν θέματα που σχετίζονται με το φωτογραφικό μέσο, ενώ συγχρόνως θα αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Μεταξύ άλλων, θα φωτογραφίσουν με φίλτρα, θα διερευνήσουν την έννοια του αυτοπορτραίτου, θα δημιουργήσουν φωτοϊστορίες μυστηρίου και θα γίνουν «παραβάτες» στις αγαπημένες τους εικόνες.
Σχεδιασμός και υλοποίηση: Μαρία Κοκορότσκου | Αντώνης Βλάχος | Δέσποινα Τσιπτσέ.

Το εργαστήριο, διάρκειας 20 ωρών, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018 τις ώρες 10:00-14:00.

Κόστος συμμετοχής: 50,00 ευρώ/άτομο. Ισχύει έκπτωση 10% για τα αδέλφια.
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Πέμπτη 30 Αυγούστου.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να έχουν τη δική τους ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.
Πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων & δηλώσεις συμμετοχής: Έλλη Τσίνογλου (τηλ.: 2310.566716 / info.thmp@culture.gr).

Αντώνης Βλάχος είναι απόφοιτος του τμήματος φωτογραφίας του ΙΙΕΚ ESP και του τμήματος δημοσιογραφίας του ΙΙΕΚ ΑΚΜΗ. Έχει υλοποιήσει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευση. Από το 2016 είναι βασικός συνεργάτης στα εργαστήρια του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης για εφήβους.

*H Μαρία Κοκορότσκου σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή και Θέατρο στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΑ) στη Μουσειολογία και στην Πολιτιστική Κληρονομιά στο University College London και στην Παιδαγωγική του Θεάτρου στο ΑΠΘ. Έχει εκπονήσει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων που απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς και σε οικογένειες. Παράλληλα, έχει διδάξει σε σεμινάρια επιμόρφωσης δασκάλων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την οπτική παιδεία, την τέχνη της φωτογραφίας και το θέατρο, και σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκων αισθητική αγωγή και θέατρο.

*H Δέσποινα Τσιπτσέ είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με ειδίκευση στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσειολογία στο Leicester της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2012 ίδρυσε την εταιρεία FonsPeritiae που ως αντικείμενο έχει τον προγραμματισμό και τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος (www.fonsperitiae.gr). Έχει συνεργαστεί με μουσεία και άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών δράσεων.

*Φωτογραφία: Αντώνης Βλάχος