ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ / ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΦΘ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Από το Μπαούλο του Πεσσόα – Μια εβδομάδα με τον Πεσσόα για το Βιβλίο

Apo to mpaoulo tou pessoa

Από το Μπαούλο του Πεσσόα
Μια εβδομάδα με τον Πεσσόα για το Βιβλίο
Από Δευτέρα 15 έως και Παρασκευή 19 Απριλίου 2019
Θεσσαλονίκη

Μες στην καρδιά μου κουβαλάω
σαν ένα μπαούλο που’ ναι γεμάτο και δεν κλείνει,
όλα τα μέρη που βρέθηκα,
όλα τα λιμάνια που έφτασα,
όλα τα τοπία που είχα μέσα από παράθυρα και
φινιστρίνια.

Ένα παιχνίδι λογοτεχνίας στην πόλη!
Κάθε μέρα ένας γρίφος!
Κάθε μέρα ένας νικητής!

Συμμετέχουν: Εκδόσεις Gutenberg, Ραδιοφωνική Εκπομπή «Καλημέρα» με την Αναστασία Γρηγοριάδου στον 9.58 ΕΡΤ3, Βιβλιοπωλείο IANOS (Αριστοτέλους 7), Παλαιοβιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αγ.Παντελεήμονα 5, Καμάρα), Βιβλιοπωλείο Κεντρί (Δ. Γούναρη 22, Ναυαρίνου), Καφέ Ζώγια (Αλ. Σβώλου 54) και με την υποστήριξη του MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι).
Ο Φερνάντο Αντόνιο Νογκέιρα Πεσσόα (1888-1935) ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του εικοστού αιώνα, γεννήθηκε και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Λισαβόνα. Ποιητής και ποιητικός μύθος, έζησε τη ζωή του στα όρια της ανυπαρξίας, δημοσίευσε ελάχιστο μέρος του τεράστιου έργου του, ενός έργου ανολοκλήρωτου και πολλαπλού, το οποίο κληροδότησε στις μέλλουσες γενιές κλεισμένο στο περίφημο μπαούλο, εξασφαλίζοντας έτσι την υστεροφημία του.
Τα τελευταία χρόνια, μέσα από μια σειρά επιμελημένων εκδόσεων, έρχεται και στο ελληνόφωνο κοινό ένα μεγάλο μέρος του έργου του, κατακτώντας ενήλικες, ακόμη και εφήβους, αποδεικνύοντας το πόσο σύγχρονος είναι, και αναγκαίος, ως φιλοσοφική πυξίδα, στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Από το Μπαούλο του Πεσσόα ανασύρουμε θησαυρούς, παίζουμε*, και κερδίζουμε κάθε μέρα ένα βιβλίο!
Facebook & Instagram: Από το Μπαούλο του Πεσσόα, #ToMpaouloTouPessoa #ΤοΜπαούλοΤουΠεσσόα

Για περισσότερες πληροφορίες: Σταυρούλα Γάτσου, Μαρία Παπαδήμα, 6944 66 66 83

*ΠΩΣ ΠΑΙΖΟΥΜΕ!
 Κάθε μέρα ακούμε τη ραδιοφωνική εκπομπή «Καλημέρα» 10:00 – 11:00 στον 9.58 ΕΡΤ3 με την Αναστασία Γρηγοριάδου!
 Πληροφορούμαστε τον πρώτο γρίφο από το ραδιόφωνο!
 Κατευθυνόμαστε στον προτεινόμενο Σταθμό του παιχνιδιού της μέρας!
 Λύνουμε και τον δεύτερο γρίφο!
 Κερδίζουμε ένα βιβλίο!
Σε περίπτωση πληθώρας νικητών γίνεται κλήρωση. Το όνομα ανακοινώνεται την επομένη το πρωί στη ραδιοφωνική εκπομπή!

Βιογραφικά
Η Μαρία Παπαδήμα σπούδασε Γαλλική Φιλολογία, Συγκριτική Λογοτεχνία και Μετάφραση στην Αθήνα, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και τη Λισαβόνα. Εργάστηκε επί μια δεκαετία ως μεταφράστρια στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διατέλεσε μέχρι πρόσφατα Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Έχει μεταφράσει το σημαντικότερο μέρος του έργου του Φ. Πεσσόα στην ελληνική γλώσσα καθώς και έργα των Κώστα Αξελού, Οκτάβιο Πας, Μπλαιζ Σαντράρ, Σάμιουελ Μπέκετ, Μασάντο ντε Ασίς κ.α. Το 2008 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης για το Βιβλίο της Ανησυχίας. Η Μαρία Παπαδήμα έχει καθιερωθεί ως κορυφαία επαγγελματίας της μετάφρασης στην ελληνική γλώσσα.

Η Σταυρούλα Γάτσου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, Διεθνές Εμπόριο και Παιδαγωγικά στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Εργάστηκε για μια δεκαετία ως στέλεχος μάρκετινγκ και επικοινωνίας, ενώ τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται στην φροντίδα και υποστήριξη ευπαθών ομάδων. Το 2014, παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Το Παγκάκι, ποιητικό θεατρικό σε τέσσερις πράξεις, στα πλαίσια της δράσης Νέων Ελλήνων Συνθετών και Ποιητών. Το 2017, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη η δεύτερη ποιητική της συλλογή Πάσα γη πάθος. Ποιήματά της έχουν εκδοθεί στα περιοδικά Ποιητική, Το Κοράλλι κ.α. Τα τελευταία δέκα χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οργανώνει δράσεις συνάντησης ποίησης και ευρύτερου κοινού με τη συνεργασία φορέων και ανθρώπων της τέχνης υπό τον τίτλο “ποίηση στα πεζοδρόμια” [Ενδεικτικά: Άσμα Ασμάτων στη Ροτόντα με ΚΘΒΕ (2016), Κραυγή-ουρλιαχτό Α. Γκίνσμπεργκ με Θετική Φωνή και Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής(2016), Θαλασσινή Ωδή στο Λιμάνι Φερνάντο Πεσσόα σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (2018)].