ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ / ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / MASTERCLASSES / ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ / ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΦΘ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

To MOMus-ΜΦΘ συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2019!

GRID DOYKAS

Ημέρα γιορτής, για όλα τα μουσεία το Σάββατο 18 Μαΐου με αφορμή τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τον γενικό τίτλο για το 2019 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) «Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης». Ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) συμμετέχει με όλα τα μουσεία-διευθύνσεις του, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, με πρόγραμμα ανοιχτών ξεναγήσεων για το κοινό στις τρέχουσες εκθέσεις του, ειδικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες (απαιτούνται δηλώσεις συμμετοχής) και δωρεάν.
Η συμμετοχή για το κοινό σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν, όπως και η είσοδος στους χώρους το Σάββατο 18 Μαΐου 2019.

MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τ. 2310566716

Σάββατο 18 Μαΐου / 11:00-19:00: Δωρεάν είσοδος

Σάββατο 18 Μαΐου / 11:30-14:30 (διάρκεια ανά ομάδα: 30’): Ο φωτογράφος Σπύρος Δούκας παρουσιάζει την παραδοσιακή φωτογραφική τεχνική υγρού κολλοδίου στο ειδικό εργαστήριο με τίτλο «Ένα μεσημέρι στον σκοτεινό θάλαμο». Πρόκειται για μέθοδο του 19ου αι. που παρήγαγε τα πρώτα αρνητικά σε γυάλινες πλάκες, μια ιστορική επεξεργασία που έδωσε τεράστια ώθηση στη φωτογραφία καθώς οι εκτυπώσεις που προέκυπταν από τις πλάκες διέθεταν τρομερή ευκρίνεια ενώ παράλληλα μπορούσαν να αναπαραχθούν σε απεριόριστα αντίτυπα. Οι συμμετέχοντες στη δράση, χωρισμένοι σε ομάδες των πέντε ατόμων, θα φωτογραφηθούν στο καφέ του Μουσείου και στη συνέχεια θα παρακολουθήσουν τον τρόπο εμφάνισης της γυάλινης πλάκας μέσα σ’ έναν προσωρινά διαμορφωμένο σκοτεινό θάλαμο του Μουσείου, λαμβάνοντας στο τέλος ένα ψηφιακό αντίγραφο της φωτογραφίας τους.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: τ. 2310 566716 (Τρίτη, Τετάρτη Πέμπτη 10:00-18:00, Παρασκευή 10:00-22:00), email: info.thmp@culture.gr.

Κυριακή 19 Μαΐου / 11:00-12:00: Ο επιμελητής του MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, ξεναγεί το κοινό σε επιλεγμένα έργα της έκθεσης με τίτλο «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι» που συνδιαλέγονται με την έννοια της παράδοσης. Η έκθεση παρουσιάζει μέρος του έργου 32 σύγχρονων δημιουργών, κοινό τόπο των οποίων αποτελεί η συμμετοχή τους στις πρόσφατες διοργανώσεις της καθιερωμένης ετήσιας έκθεσης «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι» κατά την περίοδο 2010-2018. Συνδιοργάνωση: Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Είσοδος δωρεάν για το κοινό στην ξενάγηση.