Κόντoς Γιάννης (1971 – )

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1971 και είναι καταξιωμένος διεθνώς στο χώρο της φωτοδημοσιογραφίας. Συνεργάτης των διεθνών γαλλικών πρακτορείων SYGMA και GAMMA αλλά και του αμερικανικού POLARIS IMAGES, ταξιδεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύπτοντας τα σημαντικότερα γεγονότα του πλανήτη. Έχει πραγματοποιήσει αποστολές σε περισσότερες από 45 χώρες, από την Παλαιστίνη και το Ιράκ έως την Δυτική Σαχάρα και τη Σιέρα Λεόνε, και από την Βόρεια Κορέα και το Αφγανιστάν έως το Μεξικό και την Κολομβία.

Είναι κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος (PhD) στη Φωτογραφία Ντοκουμέντου από το University of Wales και Master of Arts από το University of Westminster. Επίσης, είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ. και του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.

Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει 20 διεθνή βραβεία, ανάμεσά τους και το πρώτο βραβείο του κορυφαίου διεθνούς οργανισμού World Press Photo το 2006, στην κατηγορία «Σύγχρονα Θέματα». Έχει πραγματοποιήσει πολλές σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει εκδώσει δύο λευκώματα από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τίτλο «Α-πορίες» και «Κόκκινη Ουτοπία, Φωτογραφίες από την Βόρεια Κορέα». Φωτογραφίες, κείμενα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται στα σημαντικότερα ξένα έντυπα όπως: Time, Newsweek, Life, The New York Times, Stern, Le Monde, Liberation, Guardian, The Sunday Times Magazine κ.α.

www.yanniskontos.com