Οικονομόπουλος Νίκος (1953 – )

2003, Greece, Karpathos, island, Olymbos, village, oikonomopoylos

Γεννήθηκε στην Ελλάδα. Αφού σπούδασε νομικά στην Πάρμα της Ιταλίας, εργάστηκε σαν δημοσιογράφος στην πατρίδα του. Παράλληλα, ασχολούταν με τη φωτογραφία και το 1998 ξεκίνησε ένα μακροπρόθεσμο έργο στην Ελλάδα και τη Τουρκία. Φωτογράφισε οτιδήποτε συναντούσε στους καθημερινούς του περιπάτους: σκηνές δρόμου, δημόσιες συναντήσεις, μοναχικούς περαστικούς ή έρημα τοπία. Το 1990 έγινε μέλος του πρακτορείου Magnum και οι φωτογραφίες του ξεκίνησαν να εμφανίζονται σε εφημερίδες και περιοδικά σε όλο τον κόσμο. Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε να παίρνει φωτογραφίες στις Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και πρώην Γιουγκοσλαβία, εξερευνώντας τις εδαφικές, εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις της περιοχής, όπως και την αντοχή των κοινωνικών και θρησκευτικών τελετών. Αυτό το έργο του προσέφερε το Mother Jones Award το 1992.
Το φιλανθρωπικό ίδρυμα Little Brothers of the Poor τον υποστήριξε και τον ενθάρρυνε αναθέτοντάς του ένα έργο για την φτώχεια και τον αποκλεισμό στην Ευρώπη, εστιάζοντας στις κοινότητες Ρομά της Ελλάδας.
Από το 1995 μέχρι το 1996 φωτογράφησε ανθρακωρύχους λιγνίτη και Μουσουλμανικές μειονότητες στην Ελλάδα. Το 1997-98, φωτογράφησε ανθρώπους που ζουν στην Πράσινη Γραμμή που διαχωρίζει τη νότια από τη βόρεια Κύπρο, παράνομους μετανάστες στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και νέους κατοίκους του Τόκιο. Εκείνη την περίοδο εργάστηκε επίσης στην Μακεδονία, Αλβανία, Τουρκία, Κορσική και στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.
Το 1999 και 2000, κάλυψη την μαζική μετανάστευση των Αλβανών που εγκατέλειπαν το Κόσσοβο. Παράλληλα, ολοκλήρωσε μία ανάθεση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη διατήρηση της παράδοσης στην αφήγηση της περιοχής. Του απονεμήθηκε το Abdi Ipektsi Award για ειρήνη και φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία το 2001. Το 2001, μία αναδρομική έκθεση για το έργο του παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη.