ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / MASTERCLASSES / ΝΕΑ

Claudio Pérez | Masterclass @MOMusPhotography

Φωτογραφία από την εγκατάσταση Ο Τοίχος της Μνήμης, 1999-σήμερα Συλλογή MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία από την εγκατάσταση Ο Τοίχος της Μνήμης, 1999-σήμερα
Συλλογή MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ CLAUDIO PEREZ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Masterclass
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι)
Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 / 19:00

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00, ο Pérez θα βρεθεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης) για ένα masterclass, όπου θα αναφερθεί στο σύνολο του έργου του που διατρέχει την πρόσφατη κοινωνική και πολιτική ιστορία της χώρας: από τη φωτογραφία της περιόδου του αντιδικτατορικού αγώνα, τη συγκρότηση αρχείου με εικόνες των αγνοουμένων της χούντας και τη δημιουργία της εμβληματικής εγκατάστασης «Ο τοίχος της μνήμης» στη γέφυρα Bulnés του Σαντιάγο (2001), μέχρι τις πιο πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συντάραξαν τη χώρα. Η παρουσίαση θα επιχειρήσει να αναδείξει τη σημασία της φωτογραφίας στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και να θέσει ζητήματα όπως από ποιον και για ποιον δημιουργείται ένα τέτοιο έργο, ποιος είναι ο ρόλος της καταγγελτικής φωτοδημοσιογραφίας σήμερα, την εποχή της ψηφιακής εικόνας και των κοινωνικών δικτύων.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα ισπανικά με ταυτόχρονη διερμηνεία. Λόγω πιθανής αυξημένης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Ο Claudio Pérez γεννήθηκε στο Σαντιάγο το 1957 και είναι δημιουργός ορισμένων από τις πιο εμβληματικές εικόνες του αντιδικτατορικού αγώνα στη Χιλή τη δεκαετία του ’80. Εκτός από φωτοδημοσιογράφος δραστηριοποιείται ακόμη ως εκδότης, επιμελητής εκθέσεων, καθηγητής φωτογραφίας, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ είναι συνιδρυτής των φωτογραφικών πρακτορείων Cono Sur και ΙΜΑ. Ακόμη, αγωνίζεται για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων της χώρας, εικονογραφώντας τη ζωή και τα έθιμά τους, επιβεβαιώνοντας τη θέση τους μέσα στην ιστορία και τον πολιτισμό της Χιλής.

Συνδιοργάνωση:
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ
Στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης