ΑΡΧΕΙΟ DANIEL BAUD-BOVY (1870-1958)

Ο κ. Manuel Baud-Bovy, εγγονός του μεγάλου Ελβετού φιλέλληνα και συγγραφέα Daniel Baud-Bovy, δώρισε την άνοιξη του 2013 στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σημαντικό μέρος του προσωπικού αρχείου του Daniel Baud-Bovy (310 φωτογραφικά αντικείμενα και άλλο συνοδευτικό υλικό μη φωτογραφικό).

Αρχείο Daniel BaudBovy
– φωτογραφίες (εκτυπώσεις, αρνητικά, contact) του Daniel Baud-Bovy που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια των δύο ταξιδιών του στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία (Μάιος-Ιούνιος 1913 και Ιούλιος-Αύγουστος 1913), όπου συνόδευε τον Ελβετό φωτογράφο Fred Boissonnas, σε ανάθεση που του είχε τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση
– τηλεγραφήματα που εστάλησαν κατά τη διάρκεια των δύο ταξιδιών
– επίσημη αλληλογραφία του Daniel Baud-Bovy και του Fred Boissonnas με τις ελληνικές αρχές για παραχώρηση αδειών εισόδου και φωτογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους κλπ.
– επαγγελματικές κάρτες που συνέλεγε ο Daniel Baud-Bovy κατά τη διάρκεια των δύο ταξιδιών του στην Ελλάδα
– αποκόμματα εφημερίδων της εποχής που είχε στην κατοχή του ο Daniel Baud-Bovy και αναφέρονται στο ταξίδι του με τον Fred Boissonnas στην Ελλάδα.

Το ΜΦΘ, αφού παρέλαβε το παραπάνω υλικό, προχώρησε με τη συνεργασία της Jeanne Beausoleil και της Μαρίας Σπυριδέλη στην αναλυτική καταλογογράφηση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του. Παράλληλα, έπειτα από ενδελεχή έρευνα και επικοινωνία με τον ειδικό για τα Βαλκάνια γεωγράφο Michel Sivignon, ο φορέας είναι σε θέση να παρουσιάσει μια «ανασύσταση» της διαδρομής που ακολούθησαν οι Boissonnas και Baud-Bovy στην Ήπειρο.

Ποιος ήταν ο Daniel BaudBovy
Ο Daniel Baud-Bovy (1870-1958), συντηρητής, κριτικός τέχνης και Διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης στις αρχές του 20ού αιώνα, υπήρξε συνοδοιπόρος του Fred Boissonnas σε πολλά από τα ταξίδια του στον Ελλαδικό χώρο.
Ο Daniel Baud-Bovy έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον Fred Boissonnas το 1903. Το υλικό που προκύπτει από το ταξίδι τους αυτό αφορά κυρίως στη φωτογραφική αποτύπωση της Στερεάς Ελλάδας και της Κέρκυρας, την οποία θα συμπληρώσουν το 1907-1908, μαζί με την αποτύπωση της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.
Από το 1913 οι φωτογραφικές περιηγήσεις των δύο αντρών αποκτούν και επίσημα, μετά από προηγούμενα σχετικά αιτήματά τους, την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Φωτογραφίζοντας με μια απλή μηχανή Kodak, o Baud-Bovy κατέγραψε στιγμιότυπα από τα ταξίδια του με τον Fred Boissonnas, μεταξύ άλλων και από την Ήπειρο. Εικόνες από την Κέρκυρα μέχρι την Άρτα και από τους Άγιους Σαράντα μέχρι το Μέτσοβο, από μικρά χωριά αλλά και ιστορικές περιοχές που μόλις είχαν απελευθερωθεί από τους Οθωμανούς, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό.