Ο ΧΩΡΟΣ

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης από το Δεκέμβριο του 2001 στεγάζεται στον 1o όροφο στην Αποθήκη Α’ στο Λιμάνι. Η Αποθήκη Α’ είναι διώροφη και έχει εμβαδόν 1.000 τ.μ.

Το σημερινό λιμάνι της Θεσσαλονίκης χτίστηκε σταδιακά. Τα πρώτα λιμενικά έργα άρχισαν το 1896 και ολοκληρώθηκαν το 1904 από την Εταιρεία κατασκευής του Λιμανιού (υπό τον Edm. Bartissol). Αργότερα, κατασκευάστηκαν, ιδίως στην πρώτη προβλήτα, πολλές αποθήκες, που επεκτάθηκαν στον μεσοπόλεμο στα δυτικά. Το αναθεωρημένο σχέδιο του Ε. Hebrard (1921) προέβλεπε την επέκταση του Λιμανιού δυτικά, που συνεχίστηκε μέχρι αργά με την κατασκευή του 6ου προβλήτα. Το κτίριο της Αποθήκης Α΄ κτίστηκε το 1910 μαζί με το παλιό Τελωνείο του Λιμανιού με σχέδια του αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο και είναι χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής μορφολογίας που επικράτησε στην Ευρώπη στα βιομηχανικά κτίρια του τέλους του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα.

Η συζήτηση για τη σύνδεση του λιμανιού με την πόλη της Θεσσαλονίκης, που αποτελούσε κοινό τόπο για τα λιμάνια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ξεκίνησε ουσιαστικά κατά τη δεκαετία του ’80 με τη μερική παραχώρηση αποθηκών του αρχικού λιμένα για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων (Biennale Νέων της Μεσογείου, εκθέσεις του Δήμου, άλλες διοργανώσεις). Η ανατολική πλευρά του λιμανιού, με επτά κτίσματα, συντηρήθηκε και αποτελεί τμήμα του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης.

——————————————————————————————————————————————————

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης προχώρησε σε αναβάθμιση και αναδιαμόρφωση του εσωτερικού του χώρου, στο πλαίσιο του Υποέργου 1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πολιτισμός» στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εργασίες στο χώρο πραγματοποιήθηκαν σταδιακά και ο κεντρικός εκθεσιακός χώρος του Μουσείου παρέμεινε κλειστός για το κοινό για περίπου 100 ημέρες το 2007 και για 70 ημέρες το 2008.

Μεγάλος εκθεσιακός χώρος, βιβλιοθήκη, ηλεκτρονικό και διαδραστικό information point, ενημερωμένο πωλητήριο-βιβλιοπωλείο: τμήματα σύμφυτα με τη λειτουργικότητα ενός Μουσείου, αποτέλεσαν τα σημεία στα οποία εστιάστηκε και ο νέος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός.

Στο πλαίσιο των εργασιών συντελέστηκαν αναβαθμίσεις σε πέντε τομείς-χώρους του Μουσείου, ενώ κατασκευάστηκε εκ νέου και ένας χώρος για την αποθήκευση και διατήρηση ενός μέρους του αρχείου του Μουσείου.

Εκθεσιακός χώρος

Με την αποξήλωση των διαγώνιων τμημάτων των γραφείων, ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Φωτογραφίας αυξήθηκε. Συγκεκριμένα, από 350 τ.μ. σήμερα είναι 430 τ.μ. Σ’ αυτό συνέβαλε και η μετακίνηση του πωλητηρίου σε κεντρικό σημείο του χώρου. Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται καλύτερα η εκάστοτε έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο και διευκολύνεται η διαμόρφωση της μουσειογραφίας.

exhibition_space6

Πωλητήριο-Βιβλιοπωλείο

Το νέο πωλητήριο του Μουσείου, με εξωτερικά ράφια περιμετρικά, τοποθετήθηκε σε κεντρικό και εύκολα προσβάσιμο σημείο με σκοπό την καλύτερη λειτουργία του. Στο σημείο αυτό παρέχονται πληροφορίες στον επισκέπτη, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται όλο το ενημερωτικό υλικό του Μουσείου που αναφέρεται στις δράσεις και τις εκθέσεις του. Το πωλητήριο βεβαίως περιλαμβάνει και όλες τις εκδόσεις και συνεκδόσεις του Μουσείου, όπως και λευκώματα και καταλόγους άλλων φορέων και εκδοτικών οίκων της Ελλάδας και του εξωτερικού, που εκδίδουν φωτογραφικούς τίτλους.

bookstore3

Βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη του Μουσείου αυτονομήθηκε από τα γραφεία της Γραμματείας. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο Μουσείο, εκεί όπου προηγουμένως βρίσκονταν γραφεία, δημιουργήθηκε η βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να μελετήσουν βιβλία και περιοδικές εκδόσεις σχετικές με το φωτογραφικό μέσο. Έχοντας δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή, σε επίπεδο χωροταξικό αλλά και τεχνολογικό (με την απόκτηση νέου λογισμικού συστήματος καταλογογράφησης και αρχειοθέτησης), το Μουσείο θα εμπλουτίσει τους τίτλους του με την απόκτηση νέων εκδόσεων – αποκλειστικά για τη φωτογραφία. Σήμερα το Μουσείο διαθέτει 5.000 τίτλους βιβλίων και περιοδικών.

Αρχείο/ Χώρος διατήρησης φωτογραφικού υλικού

Πάνω από το χώρο του ανελκυστήρα και από το μπαρ του κυλικείου κατασκευάστηκε μεταλλικό πατάρι 50 τ.μ., το οποίο λειτουργεί ως χώρος αποθήκευσης ειδικών συνθηκών (όπως ορίζεται από τις διεθνείς προδιαγραφές για την αρχειοθέτηση αρνητικών, γυάλινων πλακών και έγχρωμων εκτυπώσεων).

Info point/ Κυλικείο

Ο χώρος του κυλικείου του Μουσείου αυξήθηκε και αυτονομήθηκε, με την κατασκευή δύο συρόμενων θυρών που επιτρέπουν την απομόνωσή του από τον εκθεσιακό χώρο. Ο χώρος αυτός λειτουργεί πλέον και ως χώρος συζητήσεων και εκδηλώσεων. Εδώ φιλοξενούνται επίσης άλλες δράσεις του Μ.Φ.Θ. όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα, στρογγυλά τραπέζια, διαλέξεις και ημερίδες.
Σε ένα ξεχωριστό τμήμα του κυλικείου ο επισκέπτης έχει πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνεται για το μέσο της φωτογραφίας μέσα από εξειδικευμένα περιοδικά από όλο τον κόσμο, αλλά και να περιηγείται στο διαδίκτυο αναζητώντας σχετικές πληροφορίες και βλέποντας ειδικά site και δικτυακούς τόπους φεστιβάλ, μουσείων και άλλων ιδρυμάτων.

cafe_information_point

Άλλες αλλαγές

Άλλες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν την κατασκευή τουαλέτας Α.Μ.Ε.Α. στον ισόγειο χώρο εισόδου, την αναδιάταξη και ηχομόνωση των γραφείων του προσωπικού και την αύξηση των αποθηκευτικών χώρων, την αναβάθμιση του εκθεσιακού φωτισμού.
Το Μ.Φ.Θ. πληρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την αποθήκευση και διατήρηση των έργων και των συλλογών του. Παράλληλα, σε έναν ειδικό χώρο, οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση στο κέντρο ψηφιοποιημένων αρχείων του Μουσείου, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 100.000 φωτογραφικά αντικείμενα.

Οι αλλαγές πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση σύγχρονων μέσων και υλικών, που δένουν αρμονικά με το περιβάλλον που φιλοξενεί το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Λιμάνι, αλλά και με το κτίριο της Αποθήκης Α’.