Γεωργίου Άρις (1951 – )

georgiou aris, sea, ship
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Montpellier της Γαλλίας. Αντικείμενο της επαγγελματικής του δραστηριότητας αποτελεί η αρχιτεκτονική και σε σημαντικό βαθμό οι γραφικές τέχνες, όταν άπτονται πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Από το 1977 εκθέτει ζωγραφική και φωτογραφία σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ήταν ιδρυτικό στέλεχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Parallaxis, Συνδέσμου για την προώθηση της Δημιουργικής Φωτογραφίας, το οποίο το Μάιο του 1985 διοργάνωσε τις πρώτες διεθνείς εκδηλώσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα. Το Μάιο του 1987 υπήρξε συνιδρυτής του Ελληνικού Μουσείου Φωτογραφίας. Το Φεβρουάριο του 1988 ήταν ο εμπνευστής και έκτοτε επί δεκαπενταετίας διοργανωτής της Φωτογραφικής Συγκυρίας, του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη. Από το 1996, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, συγκρότησε την πρώτη συλλογή φωτογραφίας σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα. Ως συνεργάτης του καλλιτεχνικού και λογοτεχνικού περιοδικού Εντευκτήριο, εγκαινίασε το ειδικό ένθετο για τη φωτογραφία με τίτλο Camera Obscura που μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει 75 ατομικά portfolios Ελλήνων και ξένων φωτογράφων. Το 1998 ορίστηκε πρώτος διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τετραετή θητεία. Το 2002 αποχώρησε από το ΜΦΘ, στο οποίο κληροδότησε τη Φωτογραφική Συγκυρία.
Δημοσίευσε εργασίες του (φωτογραφικές, καλλιτεχνικές, αρχιτεκτονικές, κείμενα και μεταφράσεις) σε ποικίλα έντυπα και περιοδικά και εκδόθηκαν πολλές ατομικές παρουσιάσεις φωτογραφιών και έργων του.
www.arisgeorgiou.gr