ΑΡΧΕΙΟ A. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ / ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΜΦΘ

Αρχείο A. Παπαϊωάννου / Θεματοφύλακας Ψηφιοποιημένου Αρχείου: ΜΦΘ

 ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίθηκα στο αίτημα του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης να παραχωρήσω ένα τμήμα της συλλογής μου με φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας των αρχών του 20ου αιώνα προκειμένου να ψηφιοποιηθούν. Σκοπός της ψηφιοποίησης είναι η διάσωση και η συγκέντρωση του συνόλου των φωτογραφιών αυτής της περιόδου, όνειρο κάθε συλλέκτη και συνεπώς και δικό μου.

Το υλικό που παραχώρησα περιλαμβάνει 729 φωτογραφίες της πόλης μας αλλά και άλλων πόλεων και κωμοπόλεων της Μακεδονίας που τραβήχτηκαν από τους επίσημους φωτογράφους της Armee d’ Orient και γενικότερα από στρατιωτικούς των συμμαχικών στρατευμάτων που έδρασαν στην περιοχή κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι φωτογραφίες είναι στο σύνολο τους ασπρόμαυρες και έχουν διάφορες διαστάσεις. Οι φωτογράφοι –επαγγελματίες η ερασιτέχνες, αποτυπώνουν στις φωτογραφίες τους τα μνημεία της πόλης μας, ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, όπως τράπεζες επαύλεις σχολεία νοσοκομεία αλλά και δρόμους και γειτονιές, σκηνές της καθημερινής ζωής και κατοίκους με τις χαρακτηριστικές ανατολίτικες ενδυμασίες. Αντίστοιχα, στην ύπαιθρο χώρα το ενδιαφέρον τους στρέφεται στην φωτογράφηση τόσο των αγροτικών τοπίων όσο και των ανθρώπων της υπαίθρου με φόντο τα σπίτια τους η χαρακτηριστικά σημεία του χώρου τους. Μέσα από τις φωτογραφίες, οι ίδιοι φωτογράφοι αποκαλύπτονται. Μελετώντας τις φωτογραφίες τους διαπιστώνει κανείς την προσπάθεια τους να ανακαλύψουν, να εμβαθύνουν, να αποτυπώσουν και να μεταφέρουν στο χώρο τους οπτικά την εμπειρία από την περιοχή όπου ξαφνικά τους έφερε η δίνη του πολέμου.

Οι φωτογραφίες αυτές είναι στην πραγματικότητα κομμάτια ενός παζλ. Μικρά κομμάτια που η αγάπη και το πραγματικό ενδιαφέρον ενός μελετητή μπορεί να αναδείξει σε πολύτιμα στοιχεία για την ανασύνθεση του ιστορικού παρελθόντος. Έτσι, θα δικαιωθεί η μακροχρόνια και υπομονετική εργασία, έρευνα και αναζήτηση του συλλέκτη-λάτρη του παλιού και του φθαρμένου αλλά πάντα τόσο ζωντανού και γοητευτικού.

Άγγελος Παπαϊωάννου