ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ / ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα / Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2008

Οκτώβριος

Διοργάνωση Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης

Ένα δεκάωρο σεμινάριο πραγματοποιείται για τους δασκάλους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης. Το σεμινάριο αποτελείται από τα εξής μέρη:

– Εισαγωγή στην ιστορία της φωτογραφίας

– Προσέγγιση και ερμηνεία των εικόνων με τον Ηρακλή Παπαϊωάννου, θεωρητικό της φωτογραφίας

– Εργαστήριο Δραστηριοτήτων για τη χρήση της φωτογραφίας στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου ( Ι & ΙΙ ) και εργαστήριο φωτογραφικής άσκησης (Φωτοϊστορίες) από τους Μαρία Κοκορότσκου, αρχαιολόγο – μουσειολόγο και το Στέφανο Τσακίρη, φωτογράφο.

Ο χώρος και ο ακριβής χρόνος του σεμιναρίου θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την κα. Μαρία Κοκορότσκου

Νοέμβριος

Eπιμέλεια προγραμμάτων Mαρία Κοκορότσκου

Παιχνίδια με το φως Στο εργαστήριο τα παιδιά κατανοούν τον τρόπο δημιουργίας της πρώτης φωτογραφίας φτιάχνοντας κυανοτυπίες και βλέπoυν πώς λειτουργεί η Camera Obscura, μια οπτική συσκευή η οποία χρησιμοποιούταν από τους ζωγράφους του 15ου αι η αποία αποτελεί τον πρόδρομο της φωτογραφικής μηχανής. Σε συνεργασία με τον Στέφανο Τσακίρη.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης Με αφετηρία φωτογραφίες της πόλης της Θεσσαλονίκης προερχόμενες από το αρχείο του Σωκράτη Ιορδανίδη και του Γιάννη Στυλιανού οι μαθητές προσεγγίζουν την ιστορία της πόλης και δημιουργούν το δικό τους διόραμα. Σε συνεργασία με τη Γιούλη Σταμάτη.

Δεκέμβριος

Φτιάξε τη δική σου διαφήμιση Όλα τα μέσα επικοινωνίας κρύβουν κώδικες και συμβάσεις μέσω των οποίων γίνεται κατανοητό το μήνυμα που μεταφέρουν. Σκοπός του προγράμματος είναι να συνδέσουν οι μαθητές το νόημα κάθε εικόνας με τα συμφραζόμενα και να την εξηγήσουν σε σχέση με τον αποδέκτη της. Τα παιδιά δουλεύουν σε ομάδες με βάση τις αγαπημένες τους διαφημίσεις τις οποίες αποδομούν και επανασυνθέτουν με κολλάζ και ζωγραφική. Στη συνέχεια φωτογραφίζονται ώστε να πάρουν τη θέση τους στις διαφημίσεις που έχουν επινοήσει.

Φανταστικοί τόποι Τα παιδιά θα ακούσουν ένα παραμύθι και θα φανταστούν τον δικό τους κόσμο. Θα αναρωτηθούν πώς είναι να ζει κανείς σε άλλους τόπους. Στη συνέχεια θα κατασκευάσουν το περιβάλλον ή τον τόπο που επιθυμούν χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολλάζ, ζωγραφική και φωτογραφία.
Σε συνεργασία με τη Γιούλη Σταμάτη.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί επίσης κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Πέρα από το συνηθισμένο. 1970-1980» του Joel Meyerowitz στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.