ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ανακοίνωση ΜΦΘ

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης εκφράζει τη βαθύτατή του λύπη για τον θάνατο του Κώστα Μπαλάφα, ο οποίος απεβίωσε στις 09/10/11 σε ηλικία 91 ετών (1920-2011).
Με μια ιδιαίτερα γενναιόδωρη κίνηση, ο Κώστας Μπαλάφας δώρισε στο Μουσείο Φωτογραφίας 600 φωτογραφικά αντικείμενα από τη σειρά Τα αντίρροπα ρεύματα του Αχελώου.
Η έκθεση «Τα αντίρροπα ρεύματα του Αχελώου» διοργανώθηκε από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (20/12/2002-11/02/2003) σε επιμέλεια του Ηρακλή Παπαϊωάννου και αποτέλεσε την πρώτη δημοσιοποίηση έγχρωμης εργασίας του. Ταυτόχρονα με την έκθεση κυκλοφόρησε και το ομότιτλο λεύκωμα.

Λίγα λόγια για τον Κώστα Μπαλάφα
Ο Κώστας Μπαλάφας ανήκει στους σημαντικούς έλληνες φωτογράφους του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε το 1920 στην ορεινή Κυψέλη Άρτας, από αγροτική οικογένεια. Φωτογράφισε την Εθνική Αντίσταση (1941-1945). Μεταπολεμικά εργάστηκε στο φωτογραφικό τμήμα της ΔΕΗ. Ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο και το ντοκιμαντέρ, ενώ τη δεκαετία του ‘60 ενεπλάκη στις πειραματικές προσπάθειες της ΔΕΗ για τη δημιουργία τηλεόρασης.
Οι σκληρές συνθήκες του πολέμου και ο αγώνας του ηπειρωτικού λαού για επιβίωση και προκοπή επηρέασαν καταλυτικά τον ψυχισμό του, το φωτογραφικό ύφος και τη θεματογραφία του. Από τότε και για περισσότερο από μισόν αιώνα, φωτογράφιζε με κοινωνική ευαισθησία τους ανθρώπους του μόχθου, με έμφαση στην περιφέρεια. Συγχρόνως εξελίσσεται σε οξυδερκή καταγραφέα της ελληνικής παράδοσης και λαϊκής τέχνης. Στη μεταπολίτευση εκδίδεται Το αντάρτικο στην Ήπειρο, ακολουθούμενο από μια σειρά εκθέσεων και εκδόσεων που ανθολογούν το έργο του. Τη δεκαετία του ‘90 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς.