ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ / ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Εργαστήρια Σαββάτου / 2008

Δημιουργία άλμπουμ,Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Τα παιδιά και οι γονείς τους έφεραν μαζί τους τις καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς του 2007. Με την καθοδήγηση της συντηρήτριας χαρτιού και φωτογραφίας Ανέτας Τσούκα δημιούργησαν προσωπικά άλμπουμ.

Δημιουργία Pin hole, Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008 

Με τη βοήθεια του φωτογράφου Στέφανου Τσακίρη τα παιδιά δημιούργησαν με απλά κουτιά τις δικές τους pinhole φωτογραφικές μηχανές και κατανόησαν τον τρόπο δημιουργίας της φωτογραφικής εικόνας.

1,2,3… Bγήκε η φωτογραφία, Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008
Η φωτογράφος Λία Ναλμπαντίδου εργάστηκε με τα παιδιά σε ένα πρόγραμμα – εισαγωγή στην έννοια του πορτρέτου. Ύστερα από ένα παιχνίδι μνήμης και συζήτηση γύρω από τη φωτογραφία πορτραίτου, τα παιδιά έθεσαν σε εφαρμογή όσα έμαθαν για το φωτογραφικό πορτραίτο. Στο τέλος του εργαστηρίου πήραν εκτυπωμένες τις φωτογραφίες που τράβηξαν.

Παιχνίδια με το φως, Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008
Στο εργαστήριο τα παιδιά επιχειρούν να κατανοήσουν τον τρόπο δημιουργίας της πρώτης φωτογραφίας φτιάχνοντας κυανοτυπίες και να δουν πώς λειτουργεί η Camera Obscura,
μια οπτική συσκευή η οποία χρησιμοποιούταν από τους ζωγράφους του 15ου αι. και αποτελεί τον πρόδρομο της φωτογραφικής μηχανής.

Φτιάξε τη δική σου διαφήμιση, Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008
Όλα τα μέσα επικοινωνίας κρύβουν κώδικες και συμβάσεις μέσω των οποίων γίνεται κατανοητό το μήνυμα που μεταφέρουν. Σκοπός του προγράμματος ήταν να συνδέσουν οι μαθητές το νόημα κάθε εικόνας με τα συμφραζόμενα και να την εξηγήσουν σε σχέση με τον αποδέκτη της. Τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες με βάση τις αγαπημένες τους διαφημίσεις, τις οποίες αποδόμησαν και επανασύνθεσαν με κολλάζ και ζωγραφική. Στη συνέχεια φωτογραφήθηκαν ώστε να πάρουν τη θέση τους στις διαφημίσεις που επινόησαν.

Δημιουργία καπέλων, Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Εργαστήρια ΣαββάτουΜε τη βοήθεια της θεατρολόγου-σκηνογράφου  Ηλένιας Δουλαδίρη που εμψύχωνε τον άνθρωπο που εικονίζεται στη φωτογραφία του Ολλανδού φωτογράφου Teun Hocks με τίτλο Προς και από, τα παιδιά εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τα δικά τους πρωτότυπα καπέλα. Φανταστικοί τόποι, Σάββατο 22 Μαρτίου 2008 Το εκπαιδευτικό εργαστήρι έγινε στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας του ΥΠΠΟ με θέμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2008. Το δέντρο της ζωής σε τέσσερις εποχές». Με τη βοήθεια ενός παραμυθιού που έγραψε η Γιούλη Σταμάτη, τα παιδιά φαντάστηκαν τον δικό τους κόσμο και αναρωτήθηκαν πώς είναι να ζει κανείς σε άλλους τόπους. Στη συνέχεια κατασκεύασαν ένα φανταστικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολλάζ, ζωγραφική και φωτογραφία

Φανταστικοί τόποι, Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Το εκπαιδευτικό εργαστήρι έγινε στο πλαίσιοτης πανελλήνιας εκστρατείας του ΥΠΠΟ με θέμα «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2008. Το δέντρο της ζωής σε τέσσερις εποχές». Με τη βοήθεια ενός παραμυθιού που έγραψε η Γιούλη Σταμάτη, τα παιδιά φαντάστηκαν τον δικό τους κόσμο και αναρωτήθηκαν πώς είναι να ζει κανείς σε άλλους τόπους. Στη συνέχεια κατασκεύασαν ένα φανταστικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολλάζ, ζωγραφική και φωτογραφία.fantastikoitopoi

Η πόλη της Θεσσαλονίκης, Σάββατο 05 Απριλίου 2008

Με αφετηρία φωτογραφίες της πόλης της Θεσσαλονίκης προερχόμενες από το αρχείο του Σωκράτη Ιορδανίδη και του Γιάννη Στυλιανού, οι μαθητές προσέγγισαν την ιστορία της πόλης και δημιούργησαν το δικό τους διόραμα.

Ιστορίες αυγών, Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Τα παιδιά εν όψει της γιορτής του Πάσχα δημιούργησαν αυγά με ζωγραφική και κολλάζ και τα φωτογράφησαν με τη βοήθεια του φωτογράφου Στέφανου Τσακίρη, μαθαίνοντας τις βασικές αρχές της σκηνοθετημένης φωτογραφίας.