ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ

_In Situ. Κατασκευές Ταυτότητας. Νίκος Ευαγγελόπουλος – Εξιλέωση της Σκιάς. Μαρία Μιτζάλη

web loutra

 

7 Σεπτεμβρίου – 12 Οκτωβρίου 2012/ Μπέη Χαμάμ (Λουτρά “Παράδεισος”)

Τις εκθέσεις _In Situ. Κατασκευές ταυτότητας του Νίκου Ευαγγελόπουλου και Εξιλέωση της σκιάς της Μαρίας Μιτζάλη, παρουσιάζει στο Μπέη Χαμάμ ή αλλιώς Λουτρά “Παράδεισος” το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της PhotoBiennale, σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ακολουθούν πληροφορίες για τις εκθέσεις και τα βιογραφικά των καλλιτεχνών.
Ορισμένα από τα έργα που παρουσιάζονται ενδέχεται να θίξουν την ευαισθησία του κοινού.

_In Situ. Κατασκευές ταυτότητας
Ο Νίκος Ευαγγελόπουλος δημιουργεί με το έργο του έναν ξεχωριστό χώρο μέσα στα Λουτρά “Παράδεισος”, οδηγώντας το θεατή σε μια εικαστική ουτοπία. Φωτογραφικά έργα, εγκαταστάσεις στο χώρο και βίντεο εντάσσονται με τη δυναμική τους στο μνημείο. Η κατασκευασμένη φωτογραφία, το πεπιεσμένο χαρτί, το κολάζ, η αφαίρεση της φόρμας και η εναλλαγή της με στοιχεία από το καθημερινό περιβάλλον, συνδυάζονται σε μια προβληματική επάνω στο σώμα, την εικόνα και το μύθο σε σχέση με το χώρο του. Στο έργο του, όπως λέει ο ίδιος, το βίντεο λειτουργεί σαν κάτοπτρο, σαν καθρέφτης για το πέρασμα από τον έναν χώρο στον άλλον.
Το έργο του Ευαγγελόπουλου είναι ένας διαρκής αυτοβιογραφικός πειραματισμός επάνω στα όρια του σώματος και της εικόνας. Οι φιγούρες του προσαρμόζονται κάθε φορά στο χώρο που βρίσκονται, στη φωτογραφία, τη διαφάνεια, το κολάζ, την κινούμενη εικόνα. Βρίσκονται εκεί σαν σκιές που εξετάζουν κάθε φορά τα όρια τους.

Νίκος Ευαγγελόπουλος
Γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι της Γαλλίας. Ο Νίκος Ευαγγελόπουλος είναι οπτικός καλλιτέχνης (visual artist) και ερευνά την “κατασκευασμένη φωτογραφία” ή αλλιώς την πλαστικότητα της εικόνας.
Σπούδασε φωτογραφία στη σχολή Φωτογραφίας και Οπτικών τεχνών FOCUS. Είναι κάτοχος Μaster 2 Recherche στις Πλαστικές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο Paris8 (Université de Vincennes-Saint-Denis), ενώ έλαβε υποτροφία για παρακολούθηση σεμιναρίων και εργαστηρίων στο Surrey Institute of Art and Design, West Surrey, Farnham στην Αγγλία. Έχει πραγματοποιήσει σειρά διαλέξεων και εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργάστηκε ως επαγγελματίας φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας, ενώ διετέλεσε και διευθυντής σπουδών (1996-2005) στη σχολή FOCUS. Επιμελήθηκε φωτογραφικά διάφορα έντυπα και δούλεψε ως φωτογράφος σε μουσεία και χώρους τέχνης. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ήταν και Portfolio Reviewer για τον Μήνα Φωτογραφίας (2008) της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία. Εργάζεται ως λέκτορας στο Paris 8 (Université de Vincennes, Saint-Denis) στο Παρίσι, στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών (Arts Plastiques) και επίσης συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα “Pôle Méditerranée” του Paris 8 Vincennes University, Saint-Denis. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου της Γαλλίας (La Maison des Artistes).
www.nikosevangelopoulos.com

Εξιλέωση της σκιάς
Η Μαρία Μιτζάλη παρουσιάζει δέκα προβολές στους τοίχους των Οθωμανικών Λουτρών “Παράδεισος”, με εικόνες ανθρώπων στο ιδιωτικό λουτρό της κατοικίας τους. Η καθημερινή πλύση στο έργο της Μιτζάλη δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα αλλά παρουσιάζεται ως ένα ιδιωτικό βίωμα κάθαρσης. Όπως λέει η δημιουργός, το φθαρτό σώμα λειτουργεί ως ημερολόγιο από τη γέννηση έως το θάνατο και την ώρα της πλύσης ο άνθρωπος, γυμνός, αντιλαμβάνεται τις αλλαγές του χρόνου: η επούλωση μιας πληγής, μια ακόμη άσπρη τρίχα ή το σημάδι μιας αρρώστιας.
Τα λουτρά “Παράδεισος” λειτουργούσαν ως δημόσια λουτρά έως το 1968 και οι λουόμενοι περνούσαν από διάφορα στάδια προετοιμασίας για να προσαρμοστούν στις συνθήκες του χώρου και να καταλήξουν σε μια φυσική και πνευματική κάθαρση. Έτσι, οι προβολές της Μιτζάλη εντάσσονται αρμονικά στο χώρο του Οθωμανικού λουτρού αποτυπώνοντας τη διαδικασία της ιδιωτικής, πνευματικής και φυσικής, κάθαρσης.
Διεύθυνση παραγωγής: 2monochannels (Τεχνικός σχεδιασμός-Παραγωγή: Ηρακλής και Γιώργος Λαμπρόπουλος / Μοντάζ: Αλέξης Κανάκης / Ειδικές κατασκευές: Δημήτρης Σταματάκης / Προγραμματισμός: Βασίλης Μπούκης)
Σχεδιασμός ήχου-μουσική: Σπύρος Μοσχούτης

Μαρία Μιτζάλη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε Καλές Τέχνες στις σχολές Chelsea College of Art and Design και Middlesex University στην Αγγλία. Το 1997 συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών με τη FAMU, την τσέχικη σχολή κινηματογράφου και φωτογραφίας στην Πράγα. Το 2000 παρακολούθησε κινηματογραφικά σεμινάρια στο New York Film Academy στη Νέα Υόρκη. Έχει εργαστεί ως βοηθός σε studio διαφημιστικής και φωτογραφίας μόδας και ως κάμεραμαν και βοηθός παραγωγής για τηλεοπτικές παραγωγές, καθώς και σε ανεξάρτητες ταινίες και ντοκιμαντέρ. Το διάστημα 2007-2009 ανέλαβε ως Art Director την ανακαίνιση και αναβάθμιση σε 5 αστέρια του ξενοδοχείου Lucy στην Καβάλα. Η video εγκατάσταση της Ιππότες της ασφάλτου ανήκει στη συλλογή του Δάκη Ιωάννου και είναι μόνιμα εγκατεστημένη στο κτίριο της J & P Άβαξ στην Αθήνα, όπως επίσης και φωτογραφικά έργα της από την έκθεση εξοχή. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μπέη Χαμάμ (Λουτρά “Παράδεισος” , Εγνατία – Αριστοτέλους, τηλ. 2310226931)
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή 09.00-14.30