ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ / ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΦΘ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 στο ΜΦΘ

stefanos_tsakiris

Με στόχο την προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις 23,24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016.
Οι εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης πραγματοποιούνται κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά». Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996, ενώ από το 2003 συμμετέχουν και οι 50 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης, με σκοπό την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου και ως εκ τούτου την ενθάρρυνση των διασυνοριακών συνεργασιών.
Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2015-2016 είναι αφιερωμένο στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα», θέμα διαχρονικό και πολυδιάστατο, το οποίο αφορά στην ιδεολογία και στην πράξη, που σε κάθε εποχή εκδηλώνεται ποικιλόμορφα και με διαφορετική δυναμική. Με τον εορτασμό δίνεται η αφορμή να εξεταστεί ο ιστορικός ρόλος της έννοιας της ανεκτικότητας ως καθοριστικού παράγοντα του πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι, καθώς αντανακλά την ιδανικά δημοκρατική κοινωνία, ενώ η βία την αντίσταση σε αυτό το ιδανικό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΗΠΚ 2016 ΣΤΟ ΜΦΘ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016
«Μουσική χωρίς σύνορα», ώρα 20:00-21:00, ΜΦΘ

Μουσική εκδήλωση με τον ουτίστα Ζιάντ Ρατζάμπ (Ziad Rajab), ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαλέπι της Συρίας και από το 1988 ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Ross Daly, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Σωκράτης Μάλαμας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Εστουδιαντίνα. Το 2000 εκδόθηκε το CD “Mawjet Tarab” με δικές του συνθέσεις και το 2009 κυκλοφόρησε το CD “Mediterranean Voices” στο οποίο ο Ziad Rajab και ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύουν το παραδοσιακό τραγούδι της Συρίας “Nawet Asibak”.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016
«Για μια καλύτερη ζωή σε μια νέα πατρίδα», ώρα 18:00-20:30, ΜΦΘ

• Ξενάγηση στην έκθεση «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες», με θέμα τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσει ο Διευθυντής του ΜΦΘ και επιμελητής της έκθεσης, Ηρακλής Παπαϊωάννου.
• Εκδήλωση λόγου και συζήτηση με τη συμμετοχή ανθρώπων που βίωσαν, κατέγραψαν και μελέτησαν τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: ο βραβευμένος με Pulitzer φωτογράφος Αλέξανδρος Αβραμίδης, ο διδάσκων του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Τσιτσελίκης, ο δημοσιογράφος & βραβευμένος παραγωγός ντοκιμαντέρ, Παύλος Νεράντζης, ο Ιρανός πρόσφυγας Γιακούμπ Αλιζάντε και ο Αφγανός πρόσφυγας Ρεζουάν Μένγκαλ.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016
«Βία και ανεκτικότητα μέσα από τον φωτογραφικό φακό», ώρα 19:00-20:30, Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

Εκδήλωση λόγου, σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, που επιχειρεί να αναδείξει ποικίλες πλευρές του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος μέσα από τη φωτογραφική αποτύπωσή τους. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Διευθυντής του ΜΦΘ Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Τσακαλίδης και ο φωτογράφος Αλέξανδρος Αβραμίδης.

Οι εκδηλώσεις πλαισιώνουν την έκθεση «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες» του ΜΦΘ, που αποτυπώνει το προσφυγικό ζήτημα.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016, η είσοδος στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα είναι ελεύθερη για το κοινό την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, από τις 17.00 έως τη λήξη των εκδηλώσεων.

Με την υποστήριξη:

eurobank-logorgb