ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ / ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΦΘ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το ΜΦΘ στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτισμού στο Βερολίνο

21.

Θεσσαλονίκη. Κοιτάζοντας τον χρόνο μέσα από στιγμές.
Φωτογραφίες 1900–2017

09.08.2018 – 09.09.2018
Μουσείο Ευρωπαϊκών Πολιτισμών

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις 15ες Ημέρες Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Μουσείο Ευρωπαϊκών Πολιτισμών στο Βερολίνο με την έκθεση φωτογραφίας «Θεσσαλονίκη. Κοιτάζοντας τον χρόνο μέσα από στιγμές. Φωτογραφίες 1900-2017», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018. Τα έργα αποτελούν μια ματιά στη ζωή στη Θεσσαλονίκη από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Στο σύνολό τους είναι δανεισμένα από μουσεία της πόλης, συλλέκτες ή φωτογράφους, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο διευθυντής του ΜΦΘ, Ηρακλής Παπαϊωάννου.
Διάφορες εκδηλώσεις, όπως αναγνώσεις, performance, παρουσιάσεις, συναυλίες και ομιλίες, συμβάλουν στην κατανόηση των εικόνων της έκθεσης από τους θεατές. Άλλωστε, η διαδρομή της πόλης της Θεσσαλονίκης ταυτίζεται με την κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική ιστορία, καθώς και με την ιστορική και σύγχρονη μετανάστευση. Η πολυπολιτισμικότητα και η πλούσια κοινωνική της ζωή αποτελούν μέρος της ιδιαίτερης γοητείας της. Επιπλέον, οι μουσικές και οι γαστρονομικές απολαύσεις που χαρακτηρίζουν την Θεσσαλονίκη, θα δημιουργήσουν αυτές τις τέσσερις καλοκαιρινές εβδομάδες μια ξεχωριστή περίσταση στο Βερολίνο.

Τα μουσεία και τα ιδρύματα, καθώς επίσης οι συλλέκτες και οι φωτογράφοι που συμμετέχουν με έργα στην έκθεση, είναι: Φωτογραφικό Αρχείο / Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Μπενάκη / Φωτογραφικά Αρχεία, Αρχείο Μάκη και Σίμου Μπενσασόν / Συλλογή Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου, Ψηφιακό Αρχείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Αρχείο Γεώργιου Κωνσταντινίδη, Συλλογή Γιάννη Μέγα, Αρχείο Οικογένειας A. Τζαμάλα / Ιστορικό και Συλλεκτικό Αρχείο Μάνου Μαλαμίδη, Οικογενειακό Αρχείο Ελένης Χερτούρα, Συλλογή Άρη Παπατζήκα, Συλλογή Χρήστου Μπρούφα, Συλλογή Βύρωνα Μήτου, Συλλογή Βαγγέλη Φυσίκα, Άρις Γεωργίου, Στέργιος Τσιούμας, Ινώ Ιωαννίδου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Roland Laboye, Νίκος Κουκής, Δημήτρης Σοφικίτης, Ingo Dünnebier, Στράτος Καλαφάτης, Δημήτρης Τοσίδης, Κοσμάς Παυλίδης, Κωστής Αργυριάδης.

Οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτισμού 2018: Θεσσαλονίκη | Όψεις μιας πόλης» είναι ένα πρότζεκτ του Μουσείου Ευρωπαϊκών Πολιτισμών σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Γερμανία, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Heinrich Böll Stiftung στη Θεσσαλονίκη, το Zentrum Modernes Griechenland στο Freie Universität Berlin, το Hellas Filmbox, το σωματείο “Respekt für Griechenland eV” και τις ελληνικές κοινότητες στο Βερολίνο.

*Φωτογραφία: Σωκράτης Ιορδανίδης, Στην Παλιά Παραλία, π. 1950-1968
© Σωκράτης Ιορδανίδης / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης