PHOTOBIENNALE / ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ

Οι εκθέσεις δύο πρωτοεμφανιζόμενων φωτογράφων στη Thessaloniki PhotoBiennale 2018

Untitled-1

Την πρώτη τους ατομική έκθεση θα πραγματοποιήσουν οι φωτογράφοι Γιάννης Μανωλής και Αλεξέι Σιοζόφ, στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoΒiennale 2018, οι οποίοι αναδείχθηκαν μέσω της ανοιχτής πρόσκλησης του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Οι δύο νέοι φωτογράφοι επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 277 προτάσεις, που αξιολογήθηκαν από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους φωτογράφους Γιώργο Δεπόλλα και Στράτο Καλαφάτη, και τον ιστορικό τέχνης/ επιμελητή του ΜΦΘ Θοδωρή Μάρκογλου.

Ξεθωριασμένο εργόχειρο – Γιάννης Μανωλής

Αυτή η σειρά εικόνων είναι αποτέλεσμα ενός συνεχούς οδοιπορικού-εξερεύνηση του ελληνικού τοπίου. Οι εικόνες αποκαλύπτουν μία προσωπική καταγραφή της σύγχρονης περιαστικής κοινωνίας με στόχο την απεικόνιση μιας μεταβατικής κατάστασης μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Συνδυάζοντας πορτρέτα, τοπία και εσωτερικούς χώρους, το Ξεθωριασμένο εργόχειρο καταγράφει θραύσματα από διαφορετικούς τρόπους ζωής με μοναδικό κοινό άξονα το ελληνικό τοπίο. Άνθρωποι κοντά στη φύση, ο κυνηγός, η καλύβα, στοιχεία όπως η ελληνική είσοδος ενός σπιτιού και το μακεδονικό παλάτι προς πώληση περιγράφουν μία κατάσταση μεταξύ ουτοπίας και δυστοπίας και λειτουργούν ως καθοδηγητικά νήματα μιας νοσταλγικής αφήγησης με την οποία ο θεατής ενθαρρύνεται να ταυτιστεί.

Βιογραφικό

Γιάννης Μανωλής
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1995. Αποφοίτησε από το τμήμα αρχιτεκτονικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης το 2016 (BA hons, RIBA I) και από τότε ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη, όπου παρακολουθεί μαθήματα δημιουργικής φωτογραφίας στη σχολή φωτογραφίας STEREOSIS. Ασχολείται με τη φωτογραφία τα τελευταία τρία χρόνια δοκιμάζοντας διαφορετικά φωτογραφικά μέσα και τεχνικές.
Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολλά διαδικτυακά περιοδικά, όπως τα Kaltblut, Float και Contributor, ενώ έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, όπως στο Athens Photo Festival 2018 (Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι) στο Μουσείο Μπενάκη. Η δουλειά του έχει επιλεγεί να εκτεθεί το 2019 στο Σαν Φρανσίσκο, στο Βανκούβερ και στη Σεούλ, στο πλαίσιο της ομαδικής περιοδεύουσας έκθεσης του Fotofilmic.

Ξεθωριασμένο εργόχειρο
Διάρκεια: 20/09/2018-16/10/2018, Εγκαίνια: 20/09/2018, 20:00
Χώρος: Stereosis (Ζεύξιδος 3)
Ημέρες και ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-22:00, Σάββατο 10:00-18:00

—————————————————————————

Arcana – Αλεξέι Σιοζόφ

Μια σειρά φωτογραφιών εμπνευσμένη από τις κάρτες Ταρό. Ρόλοι – Σύμβολα, βαθιά ριζωμένοι σε μια κοινωνία που θεωρεί ως θέσφατο την ιεράρχηση των ανθρώπων σύμφωνα με την ιδιότητά τους και τη φαινομενικά μονοδιάστατη φύση τους, αγνοώντας μια δεύτερη, πιο εσωτερική ανάγνωση. Όλο το εγχείρημα δεν είναι απλώς μια φωτογραφική διαδικασία, αλλά μια συνολική performance. Ο Αλεξέι Σιοζόφ ράβει και επιμελείται ο ίδιος τα ρούχα και τα αντικείμενα που παρουσιάζονται. Δεν χρησιμοποιεί επαγγελματίες μοντέλα, αλλά καθημερινούς ανθρώπους, τους οποίους γνωρίζει πριν τους φωτογραφίσει, έτσι ώστε να επιλέξει ανάλογα με το νόημα της εκάστοτε κάρτας τον κατάλληλο άνθρωπο, ο οποίος θα πρωταγωνιστήσει σύμφωνα με τα βιώματα και τον χαρακτήρα του. Υποδύονται ρόλους όχι τυχαίους, αλλά με στοιχεία από τις προσδοκίες και τα συναισθήματα τους. Όπως συμβαίνει και με τα φύλλα της τράπουλας, έτσι και αυτά τα πορτρέτα σημαίνουν πολλά περισσότερα από την πρώτη εντύπωση που δημιουργούν.
Η «Arcana» αποτελείται από τη Major, που περιλαμβάνει 22 φωτογραφίες, και τη Minor, που περιλαμβάνει 56 φωτογραφίες.
Η αισθητική προσέγγιση του φωτογράφου, όσον αφορά τις κάρτες, συνδέθηκε αμέσως με την αισθητική των ευρέως διαδεδομένων από τα μέσα του 19ου αιώνα Cabinet Cards, φωτογραφιών με βάση την αλμπουμίνα.

Βιογραφικό

Αλεξέι Σιοζόφ
Ο Αλεξέι Σιοζόφ είναι φωτογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης, του οποίου το έργο επικεντρώνεται σε αρχετυπικούς συμβολισμούς, θρησκείες και μυθολογικές αφηγήσεις από όλο τον κόσμο. Είναι κάτοχος πτυχίου Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών, και πτυχίου Φωτογραφίας από το Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ του Λονδίνου με A’ έπαινο άριστης επίδοσης.
Το 2016 παρουσιάστηκε ευρέως στο κοινό μέσα από την έκθεση Νέοι Έλληνες
Φωτογράφοι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού μήνα φωτογραφίας στο Athens Photo Festival, ενώ το 2018 επιλέχτηκε να συμμετάσχει ως ένας εκ των βασικών φωτογράφων στο κεντρικό πρόγραμμα του ίδιου θεσμού στο Μουσείο Μπενάκη και ως συνεπιμελητής της παράλληλης έκθεσης Hiraeth.

Arcana
Διάρκεια: 19/09/2018-19/10/2018, Εγκαίνια: 19/09/2018, 20:30
Χώρος: ESP ΙΙΕΚ Photography + design (Ναυμαχίας Έλλης 3)
Ημέρες και ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00

———————————————————————————————–

*Φωτογραφία: Γιάννης Μανωλής (αριστερά), Αλεξέι Σιοζόφ (δεξιά)