ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ / ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / MASTERCLASSES

Εργαστήριο «Εισαγωγή στη Φωτογράφιση Μνημείων» στο MOMus – ΜΦΘ

Στέργιος Καράβατος, Οδός Καθολικών, Θεσσαλονίκη 2013

Στέργιος Καράβατος, Οδός Καθολικών, Θεσσαλονίκη 2013

Το MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία MONUMENTA, διοργανώνει εργαστήριο αρχιτεκτονικής φωτογραφίας με τίτλο «Εισαγωγή στη Φωτογράφιση Μνημείων», με εισηγητή τον φωτογράφο Στέργιο Καράβατο.

Μέσα από τρεις πολυθεματικές συναντήσεις που συνδυάζουν ιστορία και θεωρία με πρακτική εξάσκηση, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν διάφορες φωτογραφικές προσεγγίσεις στην καταγραφή και ανάδειξη αρχαιοτήτων, νεότερων αρχιτεκτονικών μνημείων και του αστικού χώρου.
Το εργαστήριο περιλαμβάνει: ιστορική αναδρομή πάνω στη φωτογράφιση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, παρουσιάσεις για βασικές τεχνικές λήψης και φωτογραφικής σύνθεσης, εξωτερικές φωτογραφίσεις και κριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων της φωτογράφισης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν ιδιαίτερες γνώσεις φωτογραφίας, αλλά πρέπει να διαθέτουν και να φέρουν δική τους φωτογραφική μηχανή.

Το εργαστήριο διάρκειας 13 ωρών θα πραγματοποιηθεί στο MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης τις εξής ημέρες και ώρες:

Τετάρτη 13 Μαρτίου, ώρες 18:00-20:00,
Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαρτίου, ώρες 12:00-18:00

Κόστος συμμετοχής: 60,00 ευρώ/ άτομο.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Τρίτη 12 Μαρτίου. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την εξόφληση των διδάκτρων.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα Έλλη Τσίνογλου (τηλ.: 2310-566716 / info.thmp@culture.gr).

————————————————————————–

Η MONUMENTA, είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου. Ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό να συμβάλλει στην προστασία και την ορθή διαχείριση του φυσικού και αρχιτεκτονικού πλούτου της Ελλάδας και της Κύπρου. Η δράση της περιλαμβάνει ηλεκτρονικό περιοδικό για το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον (www.monumenta.org), ενημερωτικές δραστηριότητες, έκδοση βιβλίων, ντοκυμαντέρ κ.ά. Τα μέλη της πράττουν ενεργά για τα μνημεία.

Η MONUMENTA ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014 το πρόγραμμα “Καταγραφή και Ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στη Θεσσαλονίκη. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η έρευνα και η καταγραφή όλων των κτηρίων της περιόδου 1870-1940, με σκοπό τη μελέτη αλλά και την προστασία και την ανάδειξή τους. Στο πλαίσιο αυτό πέρα από την επιτόπια καταγραφή, τη βιβλιογραφική και αρχειακή έρευνα, συγκεντρώνονται φωτογραφίες, σχέδια και προφορικές μαρτυρίες για την ιστορία των κτηρίων της Θεσσαλονίκης, ακόμα και των κατεδαφισμένων. Η MONUMENTA στοχεύει παράλληλα να εντάξει το ενδιαφέρον για τα ιστορικά κτήρια στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης με μια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων (εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, ξεναγήσεις, ιστοσελίδα, έντυπα κ.λπ.) αλλά και με την ενεργό συμμετοχή στην καταγραφή, στην πληροφόρηση για τα κτήρια. https://monumentakatagrafithessaloniki.wordpress.com/, https://www.facebook.com/thessprokat

Ο Στέργιος Καράβατος είναι φωτογράφος, ανεξάρτητος επιμελητής και εκπαιδευτής της φωτογραφίας με πολύπλευρη διδακτική εμπειρία. Το διάστημα 2002-2008 και 2016 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στην παραγωγή και επιμέλεια εκθέσεων. Από το 2013 συντονίζει την εκθεσιακή εγκατάσταση του Athens Photo Festival που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας. Έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, Monumenta, MA in Heritage Management, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Άρσις, Εταιρία Ψυχολογία και Τέχνη) στην οργάνωση εργαστηρίων φωτογραφίας για αρχάριους, επαγγελματίες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Για δεύτερη χρονιά υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του φωτογραφικού διαγωνισμού wiki love monuments στην Ελλάδα. Στο πρόσφατο έργο του ασχολείται με τη σχέση αστικών χώρων και ιστορικής μνήμης και την καταγραφή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του μεσοπολέμου.