ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ / ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ

“Λέξεις & Εικόνες” / Φεβρουάριος – Νοέμβριος 2006

00

 

Οι εκδηλώσεις λόγου του ΜΦΘ πραγματοποιούνται με σκοπό να πλαισιώνουν τις εκθέσεις και τις δράσεις του Μουσείου. Πρόκειται για συζητήσεις ανοιχτές προς το κοινό με προσκεκλημένους έλληνες και ξένους ομιλητές, με στόχο κάθε θεματική να παρουσιάζεται με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο και το Μουσείο να αποτελεί έναν τόπο συνάντησης ανθρώπων από διαφορετικούς χώρους της επιστήμης και των τεχνών. Συγκεκριμένα:

Συλλογές – Συλλέκτες
4 Φεβρουαρίου 2006, ΜΦΘ
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ερωτήματα όπως: γιατί συλλέγουμε, αν οι άνθρωποι που συλλέγουν έχουν κοινά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους, γιατί δενόμαστε συναισθηματικά με τις συλλογές, αλλά και ανέδείξε τη φωτογραφία ως συλλεκτικό αντικείμενο μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ομιλητών. Συμμετείχαν οι Μαργαρίτα Καλαφάτη, Διευθύντρια του Ε.Λ.Ι.Α. Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μέγας, πολιτικός μηχανικός, Γιώργος Γκολομπίας, ερευνητής – συλλέκτης, Χρήστος Καλεμκερής, Πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας ‘Χρήστος Καλεμκερής’- Δήμου Καλαμαριάς και Περσεφόνη Καραμπάτη, επιστημονική συνεργάτης του Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Συντονιστής συζήτησης: Θανάσης Γωγάδης.

Το Φωτογραφικό Ντοκουμέντο. Όψεις και Μεταμορφώσεις
20 Μαΐου 2006, ΜΦΘ
Τις απόψεις τους για το τι προσδιορίζει το φωτογραφικό ντοκουμέντο και για το ποιες φωτογραφίες μπορεί να συμπεριλαμβάνει η έννοιά του, ανέπτυξαν ο Άρις Γεωργίου, φωτογράφος, ιδρυτής της Photosynkyria, τέως Διευθυντής του M.Φ.Θ., ο Hρακλής Παπαϊωάννου, επιμελητής του M.Φ.Θ. και ο Άρης Παπατζήκας, συλλέκτης φωτογραφίας. Συντονιστής συζήτησης: Δημήτρης Κοσμίδης.

Γαλλικό Ινστιτούτο – Θεσσαλονίκη: μια αμφίδρομη σχέση;
21 Ιουνίου 2006, ΜΦΘ
Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, οι Nicolas Lorimy, αρχιτέκτων, Πέτρος Μαρτινίδης, αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., Σπύρος Παγιατάκης, δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου και η Αθανασία Τσατσάκου, καθηγήτρια φιλοσοφικής σχολής Α.Π.Θ. μίλησαν για την πορεία της γαλλικής παιδείας και τη συμβολή του γαλλικού πολιτισμού στην ταυτότητα της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης, ενώ αναφέρθηκαν και στις προοπτικές που ανοίγονται σήμερα.
Συντονιστής συζήτησης: Δημήτρης Κοσμίδης.

Ο Φωτογραφικός Κόσμος του Τάκη Τλούπα
21 Οκτωβρίου 2006, ΜΦΘ
Στη συζήτηση για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου δημιουργού Τάκη Τλούπα πήραν μέρος η Νίνα Κασσιανού, ερευνήτρια φωτογραφικών αρχείων, η Μαρούλα Κλιάφα, ερευνήτρια και συγγραφέας, η Βάνια Τλούπα, φωτογράφος, κόρη και υπεύθυνη του αρχείου του Τλούπα και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, μουσικοσυνθέτης. Συντονιστής συζήτησης: Ηρακλής Παπαϊωάννου.

Κινηματογράφος και Φωτογραφία: τρία παραδείγματα από τον νέο ελληνικό κινηματογράφο
23 Νοεμβρίου 2006, ΜΦΘ
Για τη χρήση της φωτογραφίας σε τρεις ταινίες σταθμούς του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, τον Θίασο (1975) του Θόδωρου Αγγελόπουλου, την Ευδοκία (1971) του Αλέξη Δαμιανού και τον Ουρανό (1963) του Τάκη Κανελλόπουλου μίλησαν αντίστοιχα οι Νίκος Παναγιωτόπoυλος, φωτογράφος, Λάκης Παπαστάθης, σκηνοθέτης και Ειρήνη Στάθη, επίκουρος καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συντονιστής συζήτησης: Δημήτρης Κοσμίδης.

Onto the Streets. Σύγχρονη Φωτογραφία Δρόμου στο Λονδίνο
30 Νοεμβρίου 2006, ΜΦΘ
Συζήτηση-ομιλία για τη φωτογραφία δρόμου από τους επιμελητές της ομώνυμης έκθεσης, Stephen McLaren και Sophie Howarth. Συντονιστής συζήτησης: Ηρακλής Παπαϊωάννου.