ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ανακοίνωση για την Απώλεια του Gabriele Basilico

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του Ιταλού δημιουργού Gabriele Basilico (12/08/1944 -13/02/13).

Γεννημένος στο Μιλάνο το 1944 και έχοντας σπουδάσει αρχιτεκτονική, ο Basilico υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς φωτογράφους στον κόσμο που ασχολήθηκε κυρίως με τον χώρο, τις πόλεις, τα βιομηχανικά και αστικά τοπία. Το 1984-1985 πήρε μέρος στη φωτογραφική αποστολή DATAR της γαλλικής κυβέρνησης. Το 1990 βραβεύτηκε με το βραβείο “ Grand Prix International du Mois de La Photo” στο Παρίσι. Πραγματοποίησε δεκάδες ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν εκδοθεί πολυάριθμα βιβλία με το έργο του.

Έργα του Basilico παρουσιάστηκαν στην ομαδική έκθεση «Νερό-Ρεύματα» του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης το 2009 και ο ίδιος είχε αποδεχθεί πρόσκληση του Μουσείου και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου για να πραγματοποιήσει φωτογραφική αποστολή στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος «Σταυροδρόμι Πολιτισμών» το 2012. Η αποστολή δυστυχώς δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί λόγω της κατάστασης της υγείας του.

Το πλούσιο και σημαντικό έργο του αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της φωτογραφίας.